VOLEYBOL TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ
-A-
Aldatmaca (Trick): Bir takımın diziliş aldatmacaları ya da flaş sıçramaları gibi hareketlerle karşı takımı şaşırtmaya çalışması.
Alıştırma (Drill): Öğrenme için yapılan hareket tekrarları; çalışma.
Altı-İki (Six-Two): Dört vurucu ve iki oyun kurucu kullanan altı oyunculu bir hücum yöntemi. Oyun kurucular ön hatta olduklarında vurucu‚ arka hatta olduklarında pasördür.
Alttan Servis (Underhand Serve): Servis atan oyuncunun topu bel hizasında biraz yukarı atıp diğer elini açarak veya yumruk yaparak vurması suretiyle kullanılan bir servis türüdür.
Antrenman (Training): Çalışma; teknik‚ taktik‚ kondisyonel‚ pikolojik öğelerin tümünün öğrenildiği ya da pekiştirildiği süreç.
Açı kapatma (Closing preferred angle): Blok yapmakta olan oyuncuların yan yana gelememe durumunda görev aldıkları alanı kapatmak için uğraş vermeleri.
Açık Top (Deep Set): Açık top oyun‚ fileden uzakta kurulur ve smaç hücum çizgisi yakınında gerçekleşecek şekilde tasarlanır. Bu kurgular‚ blok oyuncularının zamanlamasını bozmayı amaçlar. Diğer Kullanımları, Açık pas‚ açık smaç‚ açık yüksek pas.
Adam adama blok (Man to man block): Blokçuların birer hücumcuyu alarak birbirlerine yardım etmeden hücümcuya bire bir blok yapmaları durumu.
Adımlama (Approaching): Smaç vuruşunun topa yanaşma tekniğinde ayakların yaptığı hareket.
Aktarma (Passing): Topu bir başka oyuncuya iletme.
Aktif Blok (Penetration): Bir hücumu karşılamak amacıyla‚ eller filenin yukarısında filenin dikey düzlemini geçecek şekilde filenin öbür tarafına doğru uzanmak.
Akustik antrenman (Acoustic training): Sese duyarlı olmayı geliştiren mesela sesle yönlendirilen alıştırmaların yapıldığı antrenman; düdük sesiyle servisi atmak ya da yere düşen top sesiyle harekete başlamak gibi.
Alan Savunması (Perimeter Defense): Arka hat defans oyuncularının‚ bitiş çizgisinden ve yan çizgilerden bir metre içerisi ile üç metre çizgisi arasında kalan alanda çalışması.
Alçak Pas (Low Pass): 1. Hücum pasının smaçöre alçak atılması. 2. Pasörün ya da pası atan oyuncunun yüksek pas bekleyen smaçöre alçak attığı top.
Alçak Pozisyon (Low body position): Temel duruş pozisyonlarından en yere yakın olarak yapılan duruş. Örnek kullanım,Defansa hazırlanırken ilk yapacağınız iş alçak pozisyona geçmektir.
Antrenör (Trainer): Çalıştırıcı; antrenmanı yaptıran kimse.
Arka dublaj (Back coverage): Sahanın gerisinde kalarak arka alana gelecek topları bekleme.
Arka Orta (Middle Back): Derin smaçları karşılamak için orta arka hat oyuncusunu kullanan bir savunma stratejisi.
Arka orta dışarıda (6-man back defense): Arka ortada savunma yapan oyuncunun dip çizgiye yakın bekleyerek sahanın arkasına gelen hücum toplarını almasını‚ arka kenarlarda oynayan oyuncuların ise içeriye gelecek hücum toplarını almasını esas alan savunma sistemi.
Arka ortadan içerde (6-man up defense): Orta arka hat oyuncusunun plase ve kısa vuruşları karşılamak için fileye doğru yaklaştığı defans stratejisi.
Arkadan kısa (Quick set from back): Pasörün‚ başının arkasından attıgı kısa top/pas.
Arkaya kısa (Quick back set): Pasörün‚ başının arkasına attığı kısa top/pas.
Asansör (Lift): Kısa pasa sıçrayan smaçör yere düşmeye başlarken onun tam omuz hizasından yükselerek atağa katılma hareketi.
Asya Voleybolu: Asya ülkelerinin kendi karakterlerine göre‚ uzun ırklardan farklı olarak oynadıkları file önü hareketleri bol ve hızlı voleybol.
Atma (Throw): Topu yakalayıp atmak suretiyle yönünü değiştirme.
Avantaj Topu (Free Ball): Smaç yerine pas ile gönderilen top. Alan takım bunu yüksek sesle duyurur ve tüm oyuncular servis karşılama konumlarına geri yerleşir.
Ayak hatası (Foot faul): Servis atmadan önce oyun alanına veya servis alanı dışına basmak.
-B-
Balans servis (Balanced serve): Eski voleybol anlayışında çok geçerli olan bir smaç biçiminin servise uygulanmasıdır.
Balans smaç (Balanced Spike): Atak yapan oyuncunun‚ kollarını önden yukarı değilde topa vuracak omuzunu cevirerek arkadan getirip vurması.
Balans uçan servis (Balanced floating serve): Servis atan oyuncunun önüne attığı topu arkadan çevirerek getirdiği omuzuyla vurması. Smac seklinde vuruş değil ‚ avuç içi gergin elle yaptığı vuruş.
Basma (Stuff Block): Blok yaparak topun hücum eden takımın alanına düşmesini sağlamak.
Bant (Band): Filenin üst kenarında ve yan sınırlarında bulunan beyaz renkli kısmı.
Baş Hakem (First referee): Maçın baş hakemi‚ oyunun ve oynandığı sahanın tek hakimidir. Özel bir sandalye üzerinde ayakta durur. Birinci hakem olarak da bilinir.
Baş Smaçör (Head Hitter): 1. Bir takımın en güçlü smaçörü‚ 2. Sahada ön solda oynayan smaçör.
Başlangıç Pozisyonu (Starting position): Bir takımın bir sete başlarken‚ hakeme verdiği pozisyon kağıdına da koç tarafından yazılmış olan‚ ilk altının sahadaki dizilişleri.
Bayrak (Flag): Bir teşkilatın işareti olan veya sadece her hangi bir işaret olarak kullanılan kumaş parçaları.
Bayrak İşareti (Flag signal): Hangi takımı veya hangi ülkeyi temsil ettiğini belirten işaret.
Bekleme duruşları (Reading position): Değişik tekniklerin‚ hareketleri yapmadan önceki hazırlık evresi.
Beş-bir (5-1): Altı oyunculu maçlarda‚ oyunculardan beşinin smaçör birinin de sürekli oyun kurucu olduğu voleybol stratejisi.
Birim kuvvet (Unit power): Sporcunun salt kuvvetiyle vücut ağırlığı arasındaki orandır. Birim kuvvet=Salt kuvvet/vücut ağırlığı Başka bir deyişle vücudun her kilogramı başına düşen yüktür.
Birinci El (First Hand): Servis karşılayarak oyuna başlayıp topu oyuna sokan takımın‚ hücumun tamamlanmasına kadar yaptığı hareketlerinin (servis karşılma‚ oyun kurma ve hücum vuruşundan oluşan) tümü.
Birinci El Hücumu (First hand attack): Takımın servis karşılandıktan sonra yaptığı hücum vuruşu.
Birinci Tempo (First tempo): Birinci zamanlı; Hızlı hücumcunun top pasörün elinden çıkmadan önce havaya sıçrayarak pası beklemesi zamanlaması.
Blok (Block): Rakip oyuncunun hücumunu bloke etmeye çalışma. Genellikle her iki oyuncu da filenin üzerindedir ve savunma oyuncuları elleriyle topun fileyi geçmesini önlemeye çalışır.
Blok Arası (Seams): Blokçular arasındaki ve arka alan defans oyuncuları arasındaki boşluk.
Blok Oyuncusu (Middle Blocker): File önünde blok yapmak için bekleyen oyuncu.
Blok Taktikleri (Block tactics): Rakip hücümunun etkisiz hale gelmesi için uygulanan blok yöntemleri.
Blok-Aut (Block Out): Topa‚ blok yapan rakip oyuncuya çarpıp dışarı çıkacak şekilde vurulması.
Boş Bırakmak (Isolation Play): Oyun kurucunun‚ bir avantaj görerek hücum oyuncusunu belirli bir defans oyuncusuna yöneltecek şekilde oyun kurması.
Boş Top (Free Ball): Hücum oyuncusunun file üzerinde hiçbir engelle karşılşmadan yaptığı hücum vuruşu; bloksuz hücum.
-Ç-
Çabuk Kuvvet (Quick Power): Kuvvet ve süratin bir ürünüdür ve en kısa zaman aralığında en yüksek kuvveti sergileyebilme yeteneği olarak tanımlanır.
Çağdaş voleybol (Modern Volleyball): Göze daha hoş gelen‚ seyri zevkli olan cabuk Voleybol oyunun bütünü.
Çapraz (Cross Court): Bir oyun sahasına göre diğer oyun sahasının aksi yönündeki alan.
Çapraz Hücum (Cross Court Attack): Hücum eden takımın filesinin bir ucundan rakip takımın alanının karşı yan çizgisine doğru yapılan smaç
Çapraz Oyuncu (Diagonal Player): Her oyuncunun karşı pozisyonunda yer alan oyuncu. 2 numaranın çaprazı 5 numara gibi.
Çapraz Romen (Diagonal Romen): İki nolu alandaki oyuncu‚ kısa hücüma giren oyuncunun arkasından giriş yaparak ve atılan topa vuruş yapar.
Çift Vuruş (Double Touch): Topa aynı oyuncu tarafından art arda iki veya daha fazla kez vurulması veya dokunulması. Geçerli bir oynama olup olmadığını duruma bağlıdır.
Çiftler (Doubles): Oyunun‚ her iki takımın yalnızca iki oyuncudan oluştuğu bir türü. Tüm zeminlerde oynanır ancak en çok kum sahalarda popülerdir.
Çizgi (Line): Sahanın kenarını işaretlemek için kullanılan yöntem. Tüm çizgiler oyun alanına dahildir.
Çizgi Hakemi (Line Judge): Sahanın içine veya dışına düşen topları izleyerek baş hakeme yardımcı olan hakem.
Çizgi Smacı (Line Short): Topa rakip alanın smaçöre yakın olan yan çizgisi boyunca ve dış blok etrafında atak yapılması.
Çoklu Hucüm (Multiple Offense): Yalnızca dış smaçörlere pas verme dışında çeşitli oyun kurma yöntemleri kullanan bir sistem.
-D-
Dayanıklılık (Endurance): Bir çok kas grubu ve dizgesini (MSS‚ sinir-kas‚ kalp-kan-dolaşım sistemi) içine alan bir etkinlik türünün uzun bir süre için ortaya konabilme kapasitesidir.
Defans (Defense): Savunma; topun kendi alanında ölmesini önlemek için yapılan karşı hareketlerin tümü.
Deplansman (Visit): 1. Deplase olmak; yer değiştirmek (öne deplasman; yana deplasman) 2. Bir turnuva ya da maç oynamak için kendi evinden gidilen saha ya da yer).
Deplasmana gitmek (Visiting): Kendi evin dışınd bir sahaya ya da şehire maç yapmaya gitmek.
Derin Çapraz Smaç (Power Alley): Alanın karşı tarafındaki en uzak noktaya giden çapraz smaç.
Dış dublaj (Outside Coverage): Dublajda‚ arkada bekleyerek sahanın arkasına düşecek topları almak için bekleyen oyuncunun yaptığı iş.
Dik Smaç (Cut Shot): Bu hücum vuruşlarında top filenin üzerinden büyük açılarla geçer. Top genellikle hücum çizgisinin ön tarafına düşer.
Dip Çizgi (Back Line): Sahanın iki kısa kenarı boyunca uzanan çizgiler.
Direk (Post): Filenin tutturulduğu dikmeler.
Direk Koruması (Post Padding): Voleybol sahasındaki direklerin oyuncuların sakatlanmamaları için koruma bant veya daha kalın süngerlerle kaplıdır.
Direkt Hata (Direct Fault): Bir oyuncunun ya da takımın topu‚ başka hiçbir oyuncuya değmeyecek şekilde hatalı kullanması.
Diziliş (Line up): Sahadaki oyuncuların başlangıç pozisyonunda yazılı olan sırayı bozmadan yerleşmeleri.
Diziliş aldatmacası (Line up trick): Rakip takımı aldatmak için yapılan diziliş aldatmacası; genellikle ön smçörü arka smaçör ya da arka smaçörü ön samçör‚ pasörü arkadaysa önde öndeyse arkada gibi göstermek için yapılır.
Dönüş (Rotation): Oyuncular saat yönünde bir konumdan diğerine geçer. Dönüşler servis ile başlar ve oyuncu müteakip servis geçişinden sonra arka ortaya geçer.
Dört-İki (4-2): Dört vurucu ve iki oyun kurucu kullanan altı oyunculu bir hücum yöntemi; pasör her zaman ön hattaki oyunculardan biridir.
Dublaj (Dig): Bu genellikle‚ takım arkadaşının bloğa çarpıp geri gelen smacını kurtarmayı kasteder.
Dudak Okuma (Dig Lips): Bir hücum oyuncusunun smaçlarını‚ sanki topu nereye göndereceğini dudaklarından okuyormuş gibi birden fazla kez başarıyla karşılamak.
Duraklama (Pause): Her hangi bir nedenden dolayı oyunun‚ normal akışının dışında‚ durması.
Düşüş (Fall): Sağa‚ sola‚ öne veya geriye‚ düşme tekniği ile uzanmak; plonjon atmak.
-E-
Eğlence Voleybolu (Entertainment volleyball): Herhangi bir kurala bağlı olmaksızın mahalle arasında‚ plajda‚ salonda eğlence amacıyla bir araya gelmiş insanların oynadığı voleybol.
El Üstü Sektirme (Pancake): Topa plonjon yaparken‚ eli açıp avuç içini zeminde kaydırmak suretiyle tek elle pas verme tekniği. Doğru yapıldığında top elin üstüne çarpıp sekecektir.
Eleme (Qualification): Bir şampiyona ya da turnuvada‚ finale gidecek takımları belirlemek için yapılan karşılaşmalar.
Etkili Servis (Effective Serve): Servisi karşılayan oyuncunun‚ topu pasörün eline çok iyi ulaştıramamasını sağlayan ve onun manşetini bozan ya da bir oyuncunun üzerine taktik olarak atılarak o oyuncunun hücuma katılmasını zorlaştıran‚ rakip takımın taktiğini bozan servis.
-F-
Feyk (Fake): Aldatmaca.
File (Net): Voleybol oyun sahasını ortadan ikiye ayıran‚ direklerin arasına gerili olarak her kategori için belirli bir yükseklikte duran araç.
File Hakemi / Yardımcı Hakem (Second Referee): Yardımcı hakem. Baş hakemin karşısında‚ filenin diğer ucunda‚ yerde durur. İkinci hakem olarak da bilinir
File hareketi (Net acting): Hücum oyuncularının‚ karşı takım blokçu ve savunma oyuncularını aldatmak için yaptıkları giriş ve aldatmacalı hücum hareketleri.
File hatası (Net fault): Herhangi bir oyuncunun top oyundayken fileye değmesi.
File topları (Net balls): Servis veya atak yapan bir oyuncunun topunun filede kalması.
File üst bandı (Top band): Filenin üst kısmında yer alan 5 cm kalığındaki bant.
File yan bandı (Vertical side band): Filenin yan kısımlarında yer alan 5 cm kalığındaki bant.
Fizik çalışma (Physical exercise): Fiziki özellikler olan kuvvet‚ çabukluk‚ sürat‚ dayanıklılık gibi elemanların geliştirilmesi ya da korunmasına yönelik antrenman. Fiziksel antrenman yüksek verime ulaşmak için gerekli en önemli etmenlerden birisidir. Buradaki temel amaç‚ sporcunun işlevsel niteliğiniarttırmak ve biyomotor yetileri en üst düzeye çıkartmaktır.
-G-
Geçiş Dönemi (Interim): İki yıllık döngü (sezon) arasında bir bağlantı oluşturan genel fiziksel hazırlanmanın kabul edilebilir bir düzeyde korunması ve psikolojik dinlenmenin‚ gevşemenin ve biyolojik yenilenmenin kolaylaştırılmasını sağlayan dönem.
Genç takım (Young team): Yaşları en büyük 17-18 olabilen genç oyuncuların oluşturduğu takım
Güç Çalışması (Power training): Kuvvet uygulayabilme yeteneğini arttırmaya yönelik yapılan çalışmalar
-H-
Hakem Masası (Scorekeeper´s table): Yazı hakemi ve skorbord hakeminin oturduğu bölüm.
Hatalı oyuncu değişikliği (Illegal Substitution): Oyundan çıkan bir oyuncunun farklı bir oyuncuyla değişme olasılığı yoktur. Ancak aynı kişiyle değişebilir.
Hatalı Pozisyon (Position Fault): Altı oyunculu kapalı saha voleybolunda‚ oyuncuların dönüşe uymaması veya yanlış yerde durması.
Hazırlık Dönemi: Tüm antrenman yılı için çok büyük bir öneme sahip‚ yarışma evresi için gerekli olan fiziksel‚ teknik‚ taktiksel ve psikolojik hazırlığın genel temelerinin oluşturulduğu evre.
Hazırlık Pozisyonu (Ready Position): Bir oyuncunun bir servisi veya hücumu karşılamaya hazırlanırken bulunması gereken doğru pozisyon.
Hücum alanı (Attack line): Hücum çizgisi (3m. çizgisi) ile sahanın ikiye bölünmesi sonucu ortaya çıkan ve fileye yakın olan alan. Savunma oyuncuları bu bölgeden hücum vuruşu yapamazlar.
Hücum Feyki (Decoy): Feyk‚ hangi smaçörün vuruşu yapacağını gizlemeye yönelik bir hücum taktiğidir. Genellikle‚ iki veya daha fazla smaçör filenin aynı noktasına doğru ilerler.
Hücum sayısı (Kill): Bir sayı kazanma ve servis geçmesiyle sonuçlanan atak.
-I-
Isınma (Warm up): Antrenman veya karşılaşma öncesi‚ vücudu yapılacak aktiviteye hazır hale getirme süreci.
Isınma Bölgesi (Warm up area): Yedek oyuncuların karşılaşma esnasında ısınma yapabilmeleri için ayrılmış olan‚ 3mx3m Boyutlarındaki alan.
Isınma süresi (time of warm-up): Oyun öncesindeki hazırlık sürecinin bütünü.
-İ-
İç dublaj (Inside Dig): Hücum dublajında hücum oyuncusuna yakın durarak‚ fileye yakın düşecek topların savunması işi
İhraç (Disqualification): Voleybol oyunu kuralları gereği iki kez müsabakaya çıkmayan takımın ligden çıkarılması.
İhtar (Warning): Oyun esnasında oyuncunun yanlış hareketleri sonucunda hakemin yapacağı uyarı.
İkili blok (Double block): İki oyuncunun birlikte yaptıkları blok.
İkili giriş (Entering by apair): Pasörün elindeki topa 3 ve 2 nodaki oyuncuların aynı anda kısa topa vurmak için yaptıkları giriş
İkili Hızlı Hücum (Double Quick): Hızlı hücum gibidir‚ ancak hızlı bir dahili smaç için iki smaçör pasöre yaklaşır.
İkili Kısa (Double Short): İki hızlı hücumcunun aynı anda kısa pasa sıçraması durumu; hızlı hücumcuların birisi pasörün önünde diğeri arkasında sıçrar.
İkinci altı (Second six): Sete başlanırken pozisyon kağıdına yazılarak yardımcı hakeme verilen ilk altı oyuncunun dışında kalan yedek oyuncular.
İkinci el (Second hand): Bir takımın‚ karşı takım hücumunu yaptıktan sonra top ölene kadar geçen sürede yaptıkları.
İkinci el hücumu (Second hand attack): Takımın savunmadan çıkan toplarla yaptığı hücum.
İlk altı (First six): Her setin başında pozisyon kağıdına yazılarak yardımcı hakeme verilen ve sete başlayan altı oyuncu.
İstatistik (Statistics): Oyun genelinde yapılan bütün matematiksel değerlendirmeler
İstisnai oyuncu değişikliği (Exceptional player substitution): Oyun esnasında olumsuz bir durumun olması ve yapılan değişiklik.
-J-
Japon servis (Japanese Serve): Vuruş yapılacak omuzun üzerine atılan topa. Kol yandan‚ dirsek kırılmadan‚ hızla savrulup başın üzerine atılarak yapılan vuruş.
Japon taklası: Cabuk bir hareketle topun karşısına gidilir‚ manşetle çıkarılır ve daha sonra yere düşmek zorunda kalındığı için‚ hamle yaptığımız bacağın tersine gelen omuz üzerinden ters takla atarak ayağa kalkar‚ bir anda diğer harekete hazır olursunuz.
Joust (Joust): İki rakip oyuncunun aynı anda filenin üzerinde topla temas etmesi.
-K-
Karı-Koca (Husband/Wife): Topun iki oyuncu arasında yere düşmesi. Her iki oyuncu da diğerinin topa plonjon yapmasını beklemiştir.
Karşılama Hatası (Reception Fault): Karşılama hatası‚ bir oyuncunun pası karşılayabilecekken bir hata yaparak ace sayısına neden olmasıdır. Karı-koca hatası hariç hatalar kişilere verilir; bu hata takıma verilir.
Kategori (Catergory): Genç‚ yıldız‚ küçük takım gibi yaş sınırları olan gruplar.
Kaydırak pas (Slided pass): Pasörden bir veya bir buçuk metre uzaklıkta fileye girmiş‚ sıçramak üzere olan smaçörün önüne atılan bombeli top.
Kayma (Slide): Hücum oyuncusunun servis karşılama pozisyonundan üçün bir pozisyona geçmesi. Topa genellikle yan çizgiye doğru "kayarken" vurulur.
Kenar Bloğu (Offside Block): Filenin‚ rakibin hücum ettiği taraftan uzak olan tarafındaki oyuncu.
Kesme vuruş: Smaç vuran oyuncunun topa yaptığı yumuşak ama etkili vuruş.
Kırmızı kart (Red Card): Hakem tarafından bir oyuncuya veya antrenöre verilen ciddi bir ikaz. İkaz oluştuğunda hakem bir kırmızı kart gösterir ve ve oyunuc o set için oyun dışı kalır. Sarı ve kırmızı kartlar tek elde birlikte gösterilirse oyuncu diskalifiye olur.
Kısa pas (Short pass): Pasörün önündeki 1m.lik veya arkasındaki 1m.lik bölgeye atılan ve fileden‚ en çok‚ hızlı hücumcu sıçradığında ulaşabileceği yüksekliğe kadar yükselen pas.
Kısa Smaç (Short spike): Pasörün elinden çıkmadan smaçörün havada olup tapa vuruş yapmak için havada hazır olması.
Korna (Buzzer): Maç içersinde mola‚ oyuncu değişikliği‚set arası gibi değişiklikleri belirtmek amaçlı uyarı sesi.
Köşe Smaçör (Outside Hitter): Sol veya sağ ön oyuncu; genellikle topa sahanın dışından doğru yaklaşarak vurur.
Kritik sayı (Crucial Point): Sayılarda arayı açmayı veya kapatmayı‚ seti bitirmeyi‚ set sayısı atmayı‚ psikolojik baskı yaratacak sayılara ulaşmayı sağlayacak olan sayı.
Kura atışı (Toss): Karşılaşma başlamadan önce‚ baş hakem ve kaptanların hazır bulunduğu; ilk servis atışını ve takımların karşılaşmaya başlayacağı sahayı seçme önceliği kazanacakları para atışı.
Kurşun manşet (Lead reception): Pasöre alınan çabuk ve yatık manşet.
Kurşun pas (Lead pass): Pasörün‚ yüzünün dönük olduğu tarafa doğru‚ en az 1m. en çok 3m. uzağına attığı alçak ve çabuk pas.
-M-
Manşetle oyun kurma (Bump set): İki kol birlikte kullanılarak yapılan ve topun önkollara çarptığı bir oyun kurma. Pas gibidir‚ ancak genellikle bunun arkasından ikinci bir vuruş ve müteakip smaç gelir.
Mola (Time out): Bir koçun oyunu kesmek‚ taktik vermek gibi nedenlerle‚ kurallarla belirlenmiş sürelerde oyunu kesmesi. Voleybolda mola süreleri 30 saniyedir.
-N-
Netice Seti (Final Set): Setlerin eşitliği durumunda karşılaşmanın galibini belirleyecek olan son set. Normal setler bir takımın iki sayı farkıyla 25 sayıya ulaşması halinde sona ererken netice seti iki sayı farkı ile 15 sayıya ulaşılması halinde sona erer.
-O-
Orta Çizgi (Middle Line): Sahanın ortasında‚ filenin altında yer alan ve sahayı iki eşit alana bölen 5 cm kalınlığındaki çizgi.
Orta Oyuncu (Middle Blocker): Takımda blok yapmakla birinci derecede sorumlu olan pozisyon. Orta smaçörler ve blokçular genellikle takımdaki en uzun oyunculardır. Oyun kurucuya yakınlığı nedeniyle‚ hızlı hücum paslarının ve alçak pasların çoğu orta smaçöre verilir. Beceri düzeylerinin ve boyların çeşitliliği nedeniyle‚ ortada oyun kurma voleybolda yapılan en zor oyun kurmalardan biri kabul edilir. Bununla birlikte‚ orta oyun kurma‚ hücumu başlatmak ve rakip defansı baskı altında tutmak için kaçınılmaz bir gerekliliktir. Pratikte‚ orta smaçörlere çok bağırılır çünkü oyun kurucunun önünü kapatırlar.
Oyun Alanı (Game Zone): Voleybol sahası 81 metre karelik alandan oluşur
Oyun Kurma (Set): Topun‚ hücum oyuncusu tarafından smaç ile rakip alana gönderilmek üzere yönlendirilmesi. Oyun kurma zorlu bir görevdir.
Oyuncu Kurucu (Setter): Birincil görevi ikinci temasta topu alarak hücum yapması için takım arkadaşına göndermek olan oyuncu.
Oyuncu Değiştirme Arası: Hakemin oyuncu değiştirmek için verdiği zaman.
Oyuncu değiştirme bölgesi (Substitution zone): Masa hakeminin ön bölgesi ve Voleybol sahasının ön bölümündeki alan.
-P-
Paralel Blok (Parallel Block): İki köşelerde‚ yan çizgileri kapatacak şekilde yapılan blok.
Paralel Romen (Parallel Romen): Üç numaradan kısaya giren oyuncunun hemen arkasından ona paralel bir girişle dört numara oyuncusu‚ üç ile dört numara arasından fileye yaklaşarak kısaya giriş yapan oyuncunun üzerinden aşırılan bombeli alçak topa vurulur
Parlama (Flare): Bir smaçör hızlı hücum eden smaçörün arkasına gizlenir ve dışa doğru yaklaşarak atak yapar.
Parmak Pası (Overhead Pass): Oyun kurmada olduğu eller açık olarak verilen pas. Doğru yapıldığında‚ pası kontrol etmenin iyi bir yoludur. Plaj voleybolunda‚ oyuncunun ikinci teması beklemek yerine ikinci temasta smaç vurmasını sağlar
Pasda Dinlendirme: Parmak pası yapılırken topun bir an elde kalması.
Pasif Blok (Passive block): Blok yapan oyuncunun ellerini karşı sahaya geçirmeden yaptığı blok.
Pasör Plasesi (Dump): Oyun kurucunun‚ oyun kurmak yerine topa filenin üzerinde hücum etmesidir.
Pasör saklaması (Hiding Setter): Servis karşılayan takımın‚ pozisyonları‚ kuralları bozmayacak şekilde değiştirerek pasörü ön oyuncu ya da arka oyuncu olarak göstermeye çalışması.
Perdeleme (Screening): Bir oyuncunun‚ servis atan arkadaşının görülmesini önlemek amacıyla rakip oyuncunun görüş hattını kapaması. Perdeleme kural dışıdır.
Pipe (Pipe): Alanın ortasında‚ üç metre çizgisi üzerinde bir arka hat oyuncusunun topa vurmasına yönelik oyun kurulması.
Plase (Plase): Topa yavaşça vurulmasıdır; genellikle bloğun yanından veya üstünden aşırtılır. Ayrıca‚ topu filenin yakınında‚ defanstaki bir açığa doğru başarıyla göndermek anlamına gelir.
Plonjon (Dive Dive,Roll): Topu kurtarmak için ileriye atılmaktır ve genellikle karın üstü düşülür. Plonjonun en ileri düzeyidir.
Plonjonla Defans (Dig): Sert gelen topu karşılamak. Normal olarak‚ smaç ile gönderilen topu zemine yakın bir noktada pas olarak geçirmeyi kasteder.
Pozisyon hatası (Position Fault): Servis atılırken veya servis karşılanırken hakem işaretini vermeden oyuncuların birbirlerinin önününe‚ sağına ve soluna geçiş yapmaları.
-R-
Ralli (Rally): Oyunun‚ topun servis vuruşuyla oyuna girdikten ölene kadar olan bölümü.
Ralli Sayı Sistemi (Round Robin System): En yalın ifadesiyle‚ her oyun kimin servis attığına bağlı olmaksızın bir sayıyla sonuçlanır. Rally sayı sistemi uzun yıllardır uluslararası karşılaşmalarda kullanılmaktadır. Ancak ABD lise ve üniversite oyunlarında gelenekler servis geçişli sayı sistemi kullanılmıştır.
Roof (Roof): Topu doğrudan hücum eden tarafın alanına düşüren büyük blok.
-S-
Sarı Kart (Yellow Card): Hakemin bir oyuncuya veya antrenörü uyarı vermek için çıkardığı kart. Aynı oyuncu veya antrenöre gösterilen sarı kartlar oyundan diskalifiye olmalarıyla sonuçlanabilir.
Sekiz saniye Kuralı (Eight-second rule): Servis sırasında hakem düdüğü ile topa vurma arasında geçen süre 8 saniyeyi geçemez. 8 saniye içinde servis atılmazsa servis ve sayı karşı takıma geçer.
Six Pack (Six Pack): Smaç yapılan topun blokçunun yüzüne çarpması.
-T-
Tam taklak: Defansın yapılmasından hemen sonra oyuncunun geriye düşerek taklayı atıp tekrar eski pozisyonuna gelmesine diyoruz.
Tehir (Delay): Yapılacak olan oyunun herhangi bir saha‚ ışık, doğal afet vb. gibi nedenlerden dolayı başka bir tarihe ertelenmesi.